ابنیه، شرکتی ساختمانی یا سهمی با ارزش ذاتی بالا
هر سهم نماینده کوچکترین واحد مالکیتی، در یک شرکت سهامی است. دارنده سهام یک شرکت، به همان نسبتی که سهام در اختیار دارد، در مالکیت شرکت یا بنگاه تولیدی شریک است.
در پانزدهم بهمنماه سال ۱۳۴۶ و حدود یکسال بعد از ابلاغ قانون تشکیل بورس اوراق بهادار، بورس اوراق بهادار تهران با انجام چند معامله بر روی سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی که بزرگترین مجتمع واحدهای تولیدی و اقتصادی در آن تاریخ به شمار میرفت، بهطور رسمـی فعالیت خود را آغاز کـرد.
در شهریور سال ۱۳۸۸ نیز شرکت جدیدی با سرمایه اولیه ۱۵۰میلیارد تومان منقسم شده به ۱ میلیارد و ۵۰۰میلیون سهم صد تومانی با نام “ابنیه و ساختمان پدیده” بصورت سهامی خاص تاسیس گردید که هدف از تاسیس این شرکت اجرای پروژههای ساختمانی شرکت اصلی عنوان شد.
شرکت ابنیه یکی از شرکتهای تابعه شرکت توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز است که در آستانه ورود به بازار سرمایهی کشور بوده و مجری و مالک تمام پروژههای ساختمانی مجموعه پدیده است و تعداد سهامداران این شرکت در حال حاضر نیز بیش از ۱۱۸ هزار شخص حقیقی و حقوقی میباشند.
سرمایه اسمی شرکت ابنیه که خود را آماده ورود به بورس میکند، در حال حاضر برابر ۱۳۵۰۰ میلیارد ریال میباشد که بر اساس قیمت هر سهم در سامانه معاملاتی سناپ ( ۷۳۸۰ ریال ) ارزش بازار این شرکت در حدود ۱۰۰ هزار میلیارد ریال میباشد.
شرکت دارنده سهم گشان نیز مالکیت ۵۰ درصد سهام ابنیه را در اختیار دارد و سایر سهامداران بالای یک درصد مالکیت به ترتیت بانک صادرات (۶/۶ درصد)، شهرداری شاندیز (۶/۳ درصد)، اعتباری ملل (۱/۸ درصد) و موسسه پشتیبانی سهام پدیده ( ۱ درصد ) میباشند.
سهامداران بالای یک درصد، در حدود ۶۶ درصد مالکیت را در اختیار دارند و سهامداران خارجی شرکت ابنیه نیز برابر ۶۹۹ کد سهامدارای میباشند که بیش از ۴۰ میلیون سهم معادل ۰.۳ درصد سهام شرکت را در اختیار دارند.
از نظر جغرافیایی نیز بدون لحاظ سهامداران بالای ۸۰ میلیون سهم، بهترتیب اولویت شهرهای مشهد ( ۱۷ درصد )، تهران (۶ درصد)، طرقبه شاندیز ( ۰.۷ درصد ) و کیش (۰.۴ درصد) بیشترین درصد مالکیت از کل سرمایه شرکت را در اختیار دارند.
نویسنده: کمال حسینی